Παρασκευή, 27 Απριλίου 2007

Παιδεία, Παιδεία, Παιδεία

Χθες παρακολούθησα ένα απίστευτα βαρετό συνέδριο που διοργάνωσε (και ακριβοπληρώσαμε) το Υπουργείο Οικονομικών στο Μέγαρο Μουσικής. Στην κεντρική αίθουσα των 1961 θέσεων "στοιβάχθηκαν" 60 άνθρωποι για να παρακολουθήσουν μία συζήτηση με θέμα "Ποιό μοντέλο ανάπτυξης θέλουμε". Ομιλητές ήταν εκτός από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, οι Υπουργοί Οικονομίας χωρών που έχουν καταφέρει να επιδείξουν σημαντική ανάπτυξη ακολουθώντας ένα δικό τους μοντέλο: Σουηδία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Μάλτα.

Δεν αξίζει να σας παραθέσω αναλυτικά τί είπε ο καθένας, αφού ούτως ή άλλως το ίδιο το συνέδριο κατέλληξε στο σχεδόν αυτονόητο, ότι δεν είναι δυνατόν να αντιγράψει μία χώρα κάποιο υπάρχων μοντέλο, καθώς το κάθε ένα αναπτύσσεται "πατώντας" πάνω σε διαφορετικά κοινωνικά, γεωγραφικά και άλλα δεδομένα. Απλά θα πρέπει -κατέληξαν οι γνώστες- να πάρουμε το καλύτερο από το καθένα, ή τα κοινά σημεία όπου όλα τα μοντέλα στηρίχθηκαν και να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Δεν χρειάζεται δηλαδή "να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα" όπως λέει χρόνια τώρα -και τζάμπα- ο λαός, απλά να αντιγράψουμε αυτούς που κάνουν τα πράγματα καλύτερα από εμάς. Όπως έκαναν οι Γιαπωνέζοι για παράδειγμα.


Υπήρξε όμως ένα κοινό σημείο ανάμεσα σε όλα τα μοντέλα και αυτό θα τονίσω παραθέτωντάς το όπως χαρακτηριστικά το εκφώνησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας κ. Donald McNally.


EDUCATION, EDUCATION, EDUCATION!Δυστυχώς τα αποτελέσματα της δικής μας Education τα βλέπουμε καθημερινά τις τελευταίες ημέρες.

Η φωτό του πεδίου μάχης "Καλλιδρομίου" από την σημερινή Ελευθεροτυπία

3 σχόλια:

Urfurslaag είπε...

Άντε τυχερούλη κονόμισες σχολιάκι στο μπλογκ σου!

Είδες τι καλά είναι να ανακατεύεσαι με τα πίτουρα;


Ξέρεις τι είναι ο νεποτισμός; Ξέρεις ότι αποτελεί ένα απο τα φαινόμενα της διαφθοράς; Δημοσιογράφος είσαι.Ψάξτο. Πόσο διεφθαρμένη είναι η χώρα μας; Τι είναι διαφθορά; Την στηρίζουμε με την ανοχή μας; Μήπως εσύ την στηρίζεις και ποιό έμπρακτα;

Reject False Icons

Ουρφ

Sandiago Nasar είπε...

Το education, aducation, education είναι πολύ σωστή άποψη! Και σίγουρα αυτό το "μοντέλο" πρέπει να ακολουθήσουμε (οξυδερκέστατη η παρατήρηση του κ. McNally). Θεωρώ όμως ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε περισσότερο στην Παιδεία της έρευνας και όχι της αποστήθισης ξερών αναμασημένων γνώσεων όπως έχουμε συνηθίσει ως τώρα στο πολύπαθο πλαίσιο της δημόσιας εκπαίδευσης.
Μάλλον αυτό θα ήταν η βάση για ένα σίγουρο και σταθερό "μοντέλο" με πολλά περιθώρια δημιουργικού αυτοσχεδιασμού.
Υ.Γ. Όμορφο blog! καλή συνέχεια.

The Torch είπε...

Sandiago Nasar είμαι σίγουρος ότι ο κ. McNally εννοούσε την παιδεία στην απόλυτη μορφή της, δηλαδή όπως την εννοείς κι εσύ, κι όχι αυτό το στείρο σύστημα αποστήθισης και πανελλαδικών εξετάσεων που έχουμε σήμερα, που έχει οδηγήσεις κάποιους να θέλουν –για παράδειγμα- να στείλουμε στην πυρά ένα βιβλίο της ΣΤ' δημοτικού.