Πέμπτη, 3 Μαΐου 2007

ΥΨΗΛΕΣ συντάξεις!!!

Υψηλές συντάξεις που φτάνουν ως ποσοστό αναπλήρωσεις του μισθού ακόμα και το 210% παίρνουμε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης! (ΟΟΣΑ)
Πώς είπατε; Υψηλές Συντάξεις; Και τότε όλα αυτά τα ρεπορτάζ κακόμοιρων συνταξιούχων που βλέπουμε χρόνια τώρα στην τηλεόραση είναι ψέματα;


Όχι δεν είναι ψέματα. Δεν είναι όμως και όλη η αλήθεια, ένα σύστημα στο οποίο συχνά καταφεύγουμε οι δημοσιογράφοι χάριν εντυπώσεων... ή χάριν πιέσεων. Διότι τα ρεπορτάζ των κακόμοιρων συνταξιούχων που ζουν στην Αθήνα με 450 € το μήνα και πληρώνουν τα 300€ για ενοίκιο τα βλέπετε σε κανάλια που τα μετρά η AGB, ενώ το καλογραμμένο ρεπορτάζ του φίλου Στέλιου Κράλογλου δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ. Υπάρχει διαφορά. Στα στοιχεία του περιέχονται και εκείνοι οι συνταξιούχοι που πετυχαίνουν ως εύκολο στόχο τα κανάλια, αλλά και κάποιοι άλλοι συνταξιούχοι που δεν τους ακούμε ούτε τους βλέπουμε στην μικρή μας οθόνη.
Σύμφωνα λοιπόν με έρευνα του ΟΟΣΑ, στις 30 χώρες που τον απαρτίζουν, οι συντάξεις δεν ξεπερνούν ως μέση αναπλήρωση των μισθών το 57%. Πως λοιπόν δικαιολογείται τόσο μεγάλη απόκλειση με την χώρα μας και πως γίνεται να έχουμε τόση γκρίνια για τις συντάξεις;
Είναι απλό.
Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, στη χώρα μας οι μισθοί των 1000 € έχουν αναπλήρωση 100%, καθώς η κύρια σύνταξη συνδιάζεται με μία επικούρηση που συνήθως προέρχεται από ένα καλό ταμείο.
Σε μισθούς από 750 € ως 1000 η αναπλήρωση φτάνει μόνο το 50,3%.
Σε μισθούς κάτω από τα 750 € η αναπλήρωση είναι 75,4% κι αυτό διότι το κράτος φροντίζει πολλά χρόνια τώρα την υποστήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.
Από εκεί και πέρα όμως όσοι αμοίβονται με το 1,5 του μέσου εισοδήματος απολαμβάνουν αναπλήρωση 140,8%, εκείνοι που παίρνουν διπλάσιο μισθό του μέσου έχουν αναπλήρωση 176% και όσοι πληρώνονται με 2,5 φορές το μέσο εισόδημα ζούν πλουσιοπάροχα χωρίς να εργάζονται με 210,3% του εισοδήματός τους!
Θα μου πείτε πόσοι είναι αυτοί; Σωστά, είναι πολλοί λίγοι. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι, καθώς τα εισοδήματα στην Ελλάδα (ακόμα και τα υψηλά) υπολοίπονται εκείνων των χωρών του ΟΟΣΑ. Παράλληλα η χώρα μας έχει υψηλό προσδόκιμο ζωής (αυξάνει κατά 1,1 χρόνο/δεκαετία) ενώ η γειτονική μας Τουρκία (που σύμφωνα με την έκθεση έχει πιο υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης) έχει 10% μεγαλύτερη θνησιμότητα από την Ελλάδα.
Όλα αυτά τί δείχνουν; Δείχνουν ότι τελικά έχουμε σχηματίσει μία εικόνα που -όσον αφορά το Ασφαλιστικό τουχάλιστον- είναι σχεδόν πλαστή. Συμπεριλαμβάνω εδώ και τα Ομόλογα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Μας έρχεται λοιπόν πολύ λογικό να βλέπουμε βασανισμένους συνταξιούχους στην Τηλεόραση να στοιβάζονται στο ΙΚΑ, ενώ αναλόγως δεν έχουμε δει ποτέ στην τηλεόραση την άριστη εικόνα που παρουσιάζουν τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ για παράδειγμα. Και δεν είναι λογικό; Τα ίδια έχει εισφέρει ένας ασφαλισμένος τους ΙΚΑ στο σύστημα που όλη του τη ζωή πληρώνεται με τον κατώτερο μισθό και τα ίδια ένας δημοσιογράφος, ή ένας τραπεζικός, ή ένας μηχανικός, ή ένας γιατρός; Προφανώς όχι.
Κι όμως στο μυαλό μας εξακολουθεί να υπάρχει η εικόνα ότι στο σύνολό μας οι εργαζόμενοι του σήμερα μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη, ή κι αν πάρουμε θα είναι κάπου στα 500 €.
Νομίζω ότι μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουμε. Αλλά αν τελικά όντως καταλήξουμε ως συνταξιούχοι να λαμβάνουμε ένα τέτοιο ποσό, ας το διαχειριστούμε τουλάχιστον καλύτερα.
Για παράδειγμα, δεν έχει κανένα νόημα για έναν συνταξιούχο να ζει στην Αθήνα όταν μένει στο νοίκι και να αναγκάζεται να καταβάλει στον σπιτονοικοκύρη του το 75% του εισοδήματός του. Μπορεί είτε να πάει να ζήσει στην γεννέτηρά του (μην ξεχνάτε στην Ελλάδα το 80% έχει τουλάχιστον ένα σπίτι) ή σε μία μικρή πόλη γύρω από την πρωτεύουσα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί με ένα τρένο να είναι κοντά στα παιδιά και τα εγγόνια του, αλλά ταυτόχρονα να απολαμβάνει μία φτηνοτερη ζωή με καλύτερη ποιότητα.
Τουλάχιστον εγώ αυτό θα κάνω. Όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα τα μαζέψω, και θα παώ να μείνω στο Ναύπλιο, ή στην Αίγινα. Είμαι σίγουρος ότι το καφενείο θα έχει την ίδια τηλεόραση, το ίδιο τάβλι, τον ίδιο καφέ και την ίδια παρέα. Αν όχι και καλύτερη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: