Πέμπτη, 3 Μαΐου 2007

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας


Kλειστόν λόγω αυστηρής λογοκρισίας

Φαντάσου ότι είσαι ένας νέος 25 χρονών που μένεις σε μια χώρα, η οποία συστηματικά καταπιέζει την ελευθερία της έκφρασης.Οι περισσότερες ιστοσελιδες με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα“μπλοκάρονται” από ένα εθνικό φίλτρο και δεν εμφανίζονται ποτέ στηνοθόνή σου. Θέλεις να επικοινωνείς με ανθρώπους από όλο τον κόσμο κιέτσι χρησιμοποιείς το PalTalk, ένα chat room που αν και η έδρα τουείναι στην Νεά Υόρκη αλλά πολλοί χρήστες του μιλάνε τη γλώσσα σου. Στηνουσία είναι το παράθυρο του απομονωμένου κόσμου σου. Μια μέρα που έχετεμαζευτεί στο σπίτι σου με φίλους και μιλάτε με άλλους χρήστες στο chatroom, εισβάλλουν ξαφνικά στις τρεις το πρωί 50 αστυνομικοί, σας χτυπάνεκαι σε φυλακίζουν σε πλήρη απομόνωση για 9 ολόκληρους μήνες χωρίς ποτένα σου απαγγελθούν κατηγορίες.Περνάνε αυτοί οι μήνες και αφήνεσαι «ελεύθερος». Δε φοβάσαι νακατακρίνεις δημόσια την κυβέρνηση και υποστηρίζεις την αναγκαιότηταειρηνικής αλλαγής της πολιτικής κατάστασης (στη χώρα σου είναι νόμιμομόνο ένα πολιτικό κόμμα). Περίπου έξι βδομάδες μετά όμως, εκεί πουκάθεσαι σε ίντερνετ-καφέ παρέα με τον αδερφό σου και διαβάζεις τα emailσου και ειδησεογραφικά sites, σε πλησιάζουν άντρες της Ασφάλειας, σουφοράνε χειροπέδες και σε αναγκάζουν να τους οδηγήσεις σπίτι σου, όπουβρίσκουν και κατάσχουν, μία κάμερα, ένα κασετόφωνο, 2 CD και ένα βιβλίοπου για κακή σου τύχη είναι απαγορευμένο επειδή υποστηρίζει τηναναγκαιότητα δημοψηφίσματος για πολυκομματισμό στη χώρα.
Αν σε έλεγαν Truong Quoc Tuan και έμενες στο Βιετνάμ, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;
Θα ήσουν σε ένα κελί σε πλήρη απομόνωση χωρίς καμιά επαφή με δικηγόρους ήσυγγενικά πρόσωπα. Θα σε κατηγορούσαν για προπαγάνδα εναντίον τουκράτους και θα αναρωτιόσουν, στα αλήθεια για ποιο λόγο και για πόσακλικ του ποντικιού σου αντιμετωπίζεις 20 χρόνια κάθειρξη…

Ή φαντάσου να δουλεύεις ως δημοσιογράφος σε κινέζικη εφημερίδα.
Τις παραμονές της 15ης επετείου από τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν,σε συνάντηση τουπροσωπικού της εφημερίδας, σάς δείχνουν ένα μέμο από το Κεντρικό ΤμήμαΠροπαγάνδας για το πώς θα πρέπει να καλύψετε τις επετειακές εκδηλώσεις.
Σε αυτό δίνονται οδηγίες στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ να «κατευθύνουν σωστά την κοινή γνώμη», να «μηνδημοσιεύουν ποτέ απόψεις που δεν είναι σύμφωνες με την επίσημηπολιτική» και να καταδίδουν στις αρχές τυχόν υποψίες που έχουν γιασυναδέλφους τους που επικοινωνούν με δημοκρατικά στοιχεία στο εξωτερικό.
Εσύ κρατάς σημειώσεις από αυτό το μέμο και το στέλνεις με email από τονπροσωπικό σου yahoo! λογαριασμό σε κάποιον γνωστό σου στην Αμερική πουδιαχειρίζεται ένα πολύ γνωστό κινέζικο website, το Δημοκρατικό Φόρουμ.Το email δημοσιεύεται την ίδια μέρα με το ψευδώνυμο “198964” στα ανεξάρτητα κινεζόφωνα websites του εξωτερικού που έτσι κι αλλιώς είναι απαγορευμένα
στη χώρα. Σε συλλαμβάνουν μερικούς μήνες αργότερα. Η εταιρία Yahoo! θα έχει πολύ απλά δώσει τα στοιχεία τουλογαριασμού της ηλεκτρονικής σου διεύθυνσης και την ακριβή τοποθεσίααπό την οποία στάλθηκετο επίμαχο email.
Αν το όνομά σου ήταν Shi Tao και έμενες στην Κίνα, τι νομίζεις ότι θα συνέβαινε μετά;
Θα καταδικαζόσουν με την κατηγορία της προδοσίας κρατικών μυστικών σε10ετή κάθειρξη. Η γυναίκα σου θα ανακρινόταν καθημερινά από τις αρχέςκαι η δουλειά θα της πίεζε να σε χωρίσει, πράγμα που τελικά θα έκανε. Θαείχες ελάχιστη επαφή με την οικογένειά σου. Θα μεταφερόσουν σε φυλακέςυψίστης ασφάλειας και θα σου απαγόρευαν γράφεις ή να διαβάζεις. ΗΕπιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων θα σου απένειμε το Διεθνές ΒραβείοΤύπου για την Ελευθερία, το οποίο φυσικά δε θα μπορούσες να παραλάβεις.

Φαντάσου να μπορούσες να απελευθερώσεις τον Truong Quoc Tuan και τον Shi Tao. Μπορείς!
Μπες στο http://www.amnesty.org.gr/ και πάρε μέρος στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την ελευθερία της έκφρασης στο ίντερνετ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: