Τετάρτη, 23 Μαΐου 2007

Πανελλήνιες ή Πανελλαδικές; Διαλέξτε!


Το δυστύχημα με τη χώρα μας είναι ότι η αξιοκρατία και τα αδιάβλητα συστήματα δεν συμβαδίζουν. Απλά δεν υπάρχει κάτι που να τα συνδιάζει και τα δύο. Αντί λοιπόν το κάθε πανεπιστήμιο να δέχεται με δικές του εσωτερικές διαδικασίες τους φοιτητές του (όπως σε όλο τον κόσμο) τις αποφάσεις τις παίρνει το σύστημα με αυτό το τραγικό δημιούργημα των Πανελληνίων. Ή των Πανελλαδικών; Λές και αν καταργηθούν οι Πανελλήνιες η Ιατρική Αθηνών θα παίρνει μαθητές του 14. Πάλι του 19 θα πάρει. "Ναι αλλά -αρχίζουν εκείνοι που είναι σίγουροι ότι αν καταργηθούν οι Πανελλήνιες οι εισαγωγές στα Πανεπιστήμια θα είναι διαβλητές- πως ξέρουμε ότι δεν θα πάρουν στην Ιατρική Αθηνών και τον γιο ενός καθηγητή που είναι μαθητής του 16;" Ε δεν το ξέρουμε ρε πούστη μου, αλλά αυτό είναι το πρόβλημα; Για να μην μπει δηλαδή ένας ή δύο ή δεκα "με μέσον" γαμάμε γενιές και γενιές της χώρας μας; Το ίδιο και με τις προσλήψεις στο δημόσιο. Θεωρούμε ότι η συνέντευξη ανοίγει το παράθυρο στο "μέσον" τη στιγμή που οι ίδιοι είναι σίγουρο ότι αν είχαμε μία επιχείρηση αποκλείεται να προσλαμβάναμε κάποιον χωρίς να τον δούμε πρώτα. Χωρίς να του μιλήσουμε.

Για να ξαναγυρίσω λοιπόν στις Πανελλήνιες έχουμε καταλήξει να φτιάχνουμε πανεπιστήμια όπου λάχει, τα οποία γεμίζουν (ή μεχρι πρόσφατα γέμιζαν) και με μαθητές του 09, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλεύουν φουλ τάιμ οι καφετέριες της πόλης. Ή νομίζετε ότι θα κάνει αίτηση στην Σχολή Ανακαίνισης Κτιρίων στα Τρίκαλα ένας μαθητής του 19; Του 10 θα κάνει. Έτσι όμως δεν δουλευουν οι σχολές. Γι αυτό και τα πτυχία πολλών πανεπιστημίων μας είναι για τα μπάζα και στο εξωτερικό δεν τα λαμβάνει κανείς υπόψιν. Διότι προέρχονται από μη ανταγωνιστικό σύστημα. Προτιμούμε όμως σε αυτή τη χώρα, αντί να βελτιώνουμε τα συστήματά μας να μένουμε προσκόλημένοι στο παρελθόν διότι έτσι σώζεται η αδυναμία μας να προάγουμε την αξιοκρατία.

Καλά να πάθουμε λοιπόν.

5 σχόλια:

industrialdaisies είπε...

Έχει πολλά θετικά η ιδέα να επιλέγουν τα ίδια τα Πανεπιστήμια τους φοιτητές τους... Και αρνητικά, σαφώς, αλλά υπάρχει μια καλή βάση στα επιχειρήματα των πανεπιστημιακών.

Αλλά μπροστά στην επιδίωξη να απαξιωθεί εντελώς η Δημόσια (το δωρεάν δεν το γράφω, με πιάνουν γέλια και κλάμματα μαζί) Ανώτατη Παιδεία, στις ανάγκες τοπικών καταστηματαρχών και στο αξεπέραστο κόμπλεξ ότι αν δεν σπουδάσεις είσαι ένα τίποτα, όλες οι καλές ιδέες και προθέσεις θυσιάζονται.

Τεράστιο θέμα. Κυρίως αν παραδεχτούμε ότι έχουμε ένα από τα χειρότερα συστήματα εκπαίδευσης στην Ευρώπη τότε είναι που θα πρέπει να αναθεωρήσουμε... Και αυτό είναι κάτι που το αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι...

The Torch είπε...

Όπωςς ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ το λιβάνι θα έλεγα εγώ. Άλλωστε είναι γνωστό ότι στα πανεπιστήμια δεν γίνεται πλέον διάλογος. Τα πράγματα είναι κολλημένα χρόνια τώρα.

Ανδρέας Κ είπε...

Άν ποτέ το καθηγητικό κατεστημένο καταλάβει ότι το Πανεπιστήμιο δεν του ανήκει, οι κυβερνήσεις καταλάβουν ότι αντί να φτιάχνουν διαδικασίες για να φιλτράρουν τους μαθητές της δευτεροβάθμιας καλό θα είναι να τους δίνουν διεξόδους για επαγγελματική αποκατάσταση δλδ επαγγελματικά δικαιώματα τότε ίσως δούμε μιαν άσπρη μέρα. Μέχρι τότε, οι μαθητές που έχουν δώσει τα πάντα για να περάσουν στις ανώτερες/ανώτατες σχολές μετατρεπώμενοι σε φοιτητές θα ασκούν το αναφαίρετο δικαίωμα τους να μην παρακολουθούν τις διαλέξεις και να μην συμετέχουν στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

The Torch είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αυτό με το "αναφαίρετο δικαίωμα" που αναφέρεις Ανδρέα δεν το καταλαβαίνω. Αν δεν παρακολουθούν τότε πως είναι φοιτητές; Το κάνουν ως διαμαρτηρία για να καταδείξουν την κακή εικόνα των ελληνικών Πανεπιστημίων;

manosantonaros είπε...

Τα θερμά μου συγχαρητήρια και αγωνιστικούς χαιρετισμούς για το meez σου...