Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2007

Πως απέκτησε η Nike το όνομά της

Πριν από μερικά χρόνια, έβλεπα μία χαζή ταινία στην τηλεόραση για έναν αθλητή, τον Prefontaine, ο οποίος πέθανε πρόωρα ενώ προσπαθούσε να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου.
Προπονητής αυτού του υποσχόμενου αθλητή (και στη ταινία, αλλά και στην πραγματικότητα) ήταν ο Bill Bowerman. Ενδεχομένως για πολλούς από εσάς (όπως και για μένα πριν τη μικρή μου έρευνα για αυτό το post) το όνομα αυτό δεν θα λέει και πολλά. Ο κύριος Bowerman λοιπόν είναι ο ιδρυτής της Nike της μεγαλύτερης εταιρίας αθλητικών ειδών στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Ο Bowerman όταν δημιούργησε την Nike, ήταν καθηγητής και προπονητής στίβου στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον με μία πραγματική μανία: Ήθελε να σπάσει την τότε μονοκρατορία της Adidas. Για να το πετύχει αυτό ξεκίνησε μία συνεργασία με έναν αθλητή του -τον Phil Knight- ο οποίος κατάφερε να πάρει την αντιπροσωπία για την εισαγωγή φτηνών παπουτσιών από τη Ιαπωνία.
Αυτά που σας γράφω προέρχονται από την ιστορία της Nike όπως αναγράφεται στο site της εταιρίας και βέβαια όπως ίσως φαντάζεστε κάπου αλλού θέλω να καταλήξω.
Σύμφωνα λοιπόν με το site αυτό ένας ακόμα δρομέας, ο Jeff Johnson, αφού έγινε ο πρώτος πωλητής της εταιρίας ήταν και εκείνος που έδωσε το όνομα στην καινούρια εταιρία: Nike
Η αλήθεια είναι ότι στο έργο για το οποίο σας είπα στην αρχή η ιστορία δεν ήταν ακριβώς έτσι, αλλά όπως θα διαβάσετε (αν δεν βαρεθήκατε) δεν έχει και τόση σημασία η ιστορική ακρίβεια. Για οικονομία στους χαρακτήρες λοιπόν στην ταινία το όνομα Nike το εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Bill Bowerman, ο οποίος εμφανίζεται σε όλο το έργο να πειραματίζεται με διάφορα πλαστικά υλικά ή καουτσούκ τα οποία τα κόβει σε μορφή σόλας και προσπαθεί να δει ποιο θα του δώσει την καλύτερη πρόσφυση για την δημιουργία των πρώτων Nike.

Εδώ λοιπόν και έρχεται η αποκάλυψη, τουλαχιστόν για εμένα, αλλά και για αρκετούς Έλληνες όπως έχω παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια (ένας εξ' αυτών ήταν ο Μάνος προχθές).

Από τότε που θυμάμαι τον ευατό μου, φυσικά υπήρχαν και τα Nike.
Τότε τα διαβάζαμε "Νάικ". Κατά καιρούς όμως εμφανίζονταν διάφοροι μυαλοπώληδες που διέδιδαν ότι στην Αμερική δεν τα λένε έτσι, αλλά τα προφέρουν "Νικ", "Νίκε", "Νάικε" αλλά και το σωστό που είναι "Νάικι".

Όπως λοιπόν εξηγεί ο Bill Bowerman στην ταινία που έβλεπα, είχε αποφασίσει να ονομάσει έτσι τα παπούτσια του από την ελληνικότατη λέξη "Νίκη". "Νικήστε" έλεγε ουσιαστικά με τα παπούτσια του στου φοιτητές - αθλητές ο προπονητής τους. Απλά στα Αμερικάνικα η "νίκη" προφέρεται "νάικι", όπως ακριβώς η Ίρις προφέρεται "Άιρις", ο Σπύρος "Σπάιρος" κλπ.
Θα με ρωτήσετε αν στο site της Nike αναγράφεται αυτή η μικρή λεπτομέρεια. "Φυσικά όχι" θα σας απαντήσω, αλλά τουλάχιστον σκέφτομαι ότι γνωρίζοντας την αλήθεια νοιώθω κάπως καλύτερα. Όχι για τα Nike που μας έχουν χεσμένους, αλλά για τις δυνατότητες αυτής της μικρής δική μας γωνίστας σε αυτόν τον πλανήτη, που άν ήθελε σίγουρα θα μπορούσε να έχει μία άλλη θέση σε αυτόν.

6 σχόλια:

Ex dimosthenis s. είπε...

Καλημέρα!

Και ακόμα πιο συγκεκριμένα, από τη Νίκη της Σαμοθράκης

manosantonaros είπε...

σκέψου πόσο αυτοκτονικοί είμαστε, που λέμε τη Νίκη νάικι.

Ex dimosthenis s. είπε...

@μάνος αντώναρος:"σκέψου πόσο αυτοκτονικοί είμαστε"

Και όχι μόνον...

NIEMANDSROSE είπε...

Καλύτερα που τη λέμε νάικη, για να μη μπερδευόμαστε.

The Torch είπε...

Σε όλους

Νομίζω ότι το θέμα δεν είναι πως την προφέρουμε, αρκεί να ξέρουμε τί σημαίνει.

angie είπε...

ΝΙΚΗ οπως η ομαδα της ΝΙΚΗΣ στη Ν.Ιωνια ΒΟΛΟΥ.