Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2007

Η Οδύσσεια των Γηπέδων του Baseball

ATTACHMENT: Για όσους με έχουν τιμήσει με την επίσκεψη τους και βλέπουν ότι δεν ανανεώνω το blog μου, απλά να σας πω ότι το συγκεκριμένο θέμα, επειδή τις τελευταίες ημέρες είχε αλλαγές προς το χειρότερο, το θεωρώ πολύ σημαντικό (για μένα) και επίτηδες το κρατάω ψηλά και δεν αναρτώ κάτι άλλο. Και δεν μπα νά χει εκλογές. Θα ασχοληθώ με αυτές την επόμενη εβδομάδα.


Όταν ξεκίνησα να πρωτοbloggάρω είχα γράψει ότι θα αναφέρομαι και στο αγαπημένο μου άθλημα το Baseball. Αυτή μου την υπόσχεση στον εαυτό μου δεν την κράτησα. Τις τελευταίες ημέρες όμως τα πράγματα με το baseball δεν πάνε καθόλου καλά, οπότε θα γράψω αρκετά παίρνοντας το αίμα μου πίσω.
Βασικό θέμα τα γήπεδα του Baseball. Θα ξεκινήσω με μία εκτεταμένη εισαγωγή (για όσους δεν βαριέστε) διότι χρειάζεστε την προϊστορία.

Η προϊστορία των γηπέδων

Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι δεν γνωρίζετε καν ότι υπάρχουν γήπεδα baseball στην Ελλάδα. Κι όμως υπάρχουν! Στη διπλανή φωτό τα σημειώνω με κίτρινους κύκλος, ενώ με κόκκινους βλέπετε τα γήπεδα Softball που ειναι αδελφάκι παιχνίδι αλλά παίζεται σε μικρότερο χώρο.

Κάτω στην εικόνα βλέπετε τα δύο Ολυμπιακά γήπεδα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Από το χρώμα τους αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουν ποτιστεί ποτέ και μoiραία το γρασίδι έχει ξεραθεί.

Πιο πάνω στην φωτό βλέπετε άλλα δύο γήπεδα τα οποία συνορεύουν με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αυτά έχουν διατεθεί στην Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Baseball (ΕΦΟΜ) για τις ανάγκες της προώθησης του παιχνιδιού στη χώρα μας. Βέβαια μόνο από το γεγονός ότι δεν γνωρίζατε όσα γράφω μέχρι τώρα καταλαβαίνετε πόσο καλή προώθηση έχει κάνει η ΕΦΟΜ.

Τα γήπεδα αυτά λοιπόν (4 baseball και 4 softball) είναι τα καλύτερα γήπεδα της Ευρώπης. Το ξαναγράφω.
ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΗΠΕΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!!!!!
Έχουμε δηλαδή την υποδομή να προωθήσουμε αυτό το άγνωστο άθλημα στους νέους αλλά φεύ...

Λόγω κακής διαχειρισης και κομματικών συγκρούσεων με την ΓΓ Αθλητισμού, η ΕΦΟΜ ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς κατέληξε να στραγγαλιστεί οικονομικά καθώς δεν της καταβάλονταν οι κρατικές επιχορηγήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν να κοπεί το ηλεκτρικό στα γήπεδα, και να μην λειτουργεί το αυτόματο πότισμα. Το γρασίδι όμως σώθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό καθώς κάποιοι ταγμένοι (όπως ο γράφων) με επικεφαλής τους Δημήτρη Γαζή και Τομ Μαζαράκη καταφέραμε να ποτίζουμε με λάστιχα και μικρά sprinklers τα γήπεδα.

Κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού τα γήπεδα αυτά δόθηκαν απο την ΕΦΟΜ σε διοργανωτές συναυλιών, προκειμένου να εισρεύσουν κάποια χρήματα στα ταμεία της. Τα χρήματα εισέρευσαν αλλά τα γήπεδα βανδαλίστηκαν, καθώς στη συναυλία έγινε ντου, ξεκίνησαν επεισόδια και οι "φιλόμουσοι" άρχισαν να σπάνε ότι έβρισκαν μπροστά τους.


Πριν από λίγο καιρό τέσσερις γενναίοι (οι προαναφερόμενοι τρεις και ο Λου Σταρόγιαννης) κάτω από τον χειρότερο καύσωνα των τελευταίων ετών καθαρίσαμε όσο μπορούσαμε το γήπεδο από τα γυαλιά.

Οι αποφάσεις Σουφλιά για τα γήπεδα

Στις 2 Αυγούστου ο Υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. παρουσίασε τα σχέδια για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Τα ονόμασε "οριστικά" αν και κάποιες ενθαρυντικές πληροφορίες μου λένε ότι δεν είναι και τόσο οριστικά.

Τέλος πάντων σε αυτά τα σχέδια από τα οκτώ γήπεδα Baseball και Softball προβλέπεται να παραμείνουν μόνο δύο. Τα Ολυμπιακά, ένα για κάθε άθλημα.

Δηλαδή ο κύριος Σουφλιάς είναι έτοιμος να γκρεμίσει αυτά που πληρώσαμε όλοι μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και να μετατρέψει τις καλύτερες εγκαταστάσεις της Ευρώπης σε χώμα! Αντε στην καλύτερη περίπτωση σε πράσινο. Ενω είναι ήδη πρασινο!!! Ή τουλάχιστον θα έπρεπε να είναι πράσινο!!! Ας τα ποτίσουν λοιπόν...

Στο εξωτερικό όλα τα πάρκα είναι γεμάτα με γήπεδα. Όχι απαραιτήτως baseball, αλλά με γήπεδα γενικώς, διότι θεωρείται αυτονόητο, ένα πάρκο όπου ο κόσμος πάει να περάσει ξεγνιατστα, να προσφέρει χώρους άθλησης. Τί εμποδίζει λοιπόν τον κύριο Σουφλιά να πέσουν οι περιφράξεις των γηπέδων και να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους αθλησης χωρίς να ξηλωθούν ούτε οι κερκίδες όπου υπάρχουν, αλλά ούτε και τα γήπεδα, η χάραξη των οποίων είναι δύσκολη; Τίποτα. Απλά θέλουν να γίνουν σε εκείνο το σημείο επιχειρηματικές εγκαταστάσεις. Φράγκα δηλαδή.

Φως στο Τούνελ; Μπα...

Σύμφωνα με έναν παράγοντα μίας ομάδας Baseball, ο οποίος είχε θητεύσει ως σύμβουλος στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. τίποτα ακόμη δεν είναι τελειωτικό, καθώς η δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου θα περάσει μέσα από πολλές ενστάσεις που πρώτη θα κάνει η ΕΦΟΜ (και δεύτερος εγώ σίγουρα!) για να μην καταστραφούν τα γήπεδα. Επίσης μαθαίνω ότι δεν είναι ξεκάθαρη η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης της Αμερικάνικης βάσης στο Υπουργείο, γεγονός που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει σημαντικά νομικά κολλήματα, αν και συνήθως -η κατά τα άλλα ανεξάρτητη- δικαιοσύνη συνήθως τα προσπερνά. Τρίτον ήδη ακούγονται φωνές στο Υπουργείο ότι το "ράβε - ξήλωνε" εντυπωσιακής αρτιότητας εγκαταστάσεων δεν θα δόσει καλή εικόνα όταν θα αρχίσουν κάποιοι να παραπονιούνται.

Και μπορεί να είμαστε λίγοι (που είμαστε) οι baseballάνθρωποι, το σίγουρο είναι όμως ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και όταν θα έρθει η ώρα και φτάσουν έξω από το κατώφλι μας οι μπουλτνόζες σίγουρα κάτι θα κάνουμε. Κάμερες θα φέρουμε, θα αλυσοδεθούμε και πάει λέγοντας.

Αντί Επιλόγου

Πριν από μερικές ημέρες πέρασα από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Baseball και Softball με την ευκαιρία της διοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Κυπέλου Κυπελούχων Softball που ξεκίνησε εκεί τη Δευτέρα και έλλειξε το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου. Είδα τα εξής: Τα γήπεδα του Softball (και το Ολυμπιακό και τα δύο βοηθητικά όπως βλέπετε πάνω δεξιά) βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Τα κορίτσια της Ευρυάλης Γλυφάδας που συμμετείχαν στο Τουρνουά τα καθάρισαν, τα ξεχορτάριασαν και πραγματικά η εικόνα όπως βλέπετε και στην φωτό ειναι καταπληκτική. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τα γήπεδα του Baseball. Το Ολυμπιακό γήπεδο είναι "ξεπατωμένο". Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Φίλαθλου το γήπεδο για επτά χρόνια θα το έχει ο Εθνικός και θα το μετατρέψει σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Δίπλα υπάρχει ένα βοηθητικό γήπεδο. Αυτό ποτίζεται κανονικά και έτσι είναι πράσινο. Όμως δεν χρησιμοποιείται ως γήπεδο Baseball, αλλά ως γήπεδο (καλά μαντέψατε) ποδοσφαίρου. Το infield έχει σκεπαστεί με χλωοτάπητα και έτσι παραδόθηκε και αυτό στην δικτατορία της μπάλας.

14 σχόλια:

NIEMANDSROSE είπε...

Να πω κάτι άσχετο; Ανοίγω το blog σου και εμφανίζεται ένα βίντεο από youtube και καλύπτει το post σου (πάνω και αριστερά). Κάνε κάτι γιατί εμποδίζει! ;)

The Torch είπε...

Δεν είναι άσχετο. Μου το είπε και κι άλλος έχω προσπαθήσει να το φτιάξω, αλλά το φοβερό είναι ότι εμποδίζει σε όλους τους άλλους, εκτός από εμένα, οπότε δεν ξέρω τί να κάνω. Απλά θα το βγάλω.

vatraxokoritso είπε...

Άντε με το καλό..
Ν ‘ αρχίσετε να μασάτε καπνό να φτύνετε και να πιάνετε τα αρxίδια σας
xαxαxα!!!
Καλησπέρα
(πλάκα κάνω )

Michalis είπε...

Πολύ καλή δουλεία !!! Συγχαρητήρια !!! Αν θες να δεις αστεία βίντεο μπορείς να επισκέπτης http://funniestvideoclips.blogspot.com/ όπου εκεί μπορείς να βρεις συλλογές από επιλεγμένα αστεία βίντεο. Απόλαυσε…

The Torch είπε...

Αμ δε βρε βατραχοκόριτσο. Δεν μας αφήνουν ούτε να μασάμε καπνό, ούτε να φτήνουμε, ούτε να πιάνουμε τα αρχίδια μας. Παίρνουμε όμως τα αρχίδια των υπευθύνων.

Μιχάλη σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Πάω αμέσως στο site που γράφεις.

industrialdaisies είπε...

Εγώ τώρα τι να πω; Ότι η αδαημοσύνη με τα συμφέροντα των μεγαλοηλιθίων οδηγεί σε τέτοιες φοβερές παρατυπίες, παρανομίες και καραγκιοζιές; Από πού να το πιάσει κανείς όταν έχει όλο σαπίσει και βρωμάει;

Ελπίζω να μην χάσεις την διάθεσή σου να το παλέψεις και να βγει κάτι καλό...

Υ.Γ.: Πάντα μου φαινόταν ασύλληπτο αυτό το άθλημα, φοβερά δύσκολο. Δεν το πιστεύω ότι μιλάω με κάποιον που τα καταφέρνει σε αυτό!

The Torch είπε...

Μαργαριτούλα είναι πολύ ωραίο τελικά να έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι και μέσα από τα blog να ανταλλάσουν απόψεις για πράγματα που ούτε φανταζόντουσαν. Κάτω από αυτή την ομπρέλα κι εγώ σε διαβάζω καθημερινά με πολύ ζέση.

Το άθλημα αυτό -έχεις δίκιο- είναι δύσκολο και δυσνόητο αν δεν στο εξηγήσει κάποιος. Τότε όμως ανακαλύπτεις την ομορφιά του. Όποτε θέλεις είμαι στη διάθεσή σου.

Στην ουσία τώρα να σου πω ότι αυτά τα γήπεδα τα έχουμε πληρώσει εσύ κι εγώ και αν τα γκρεμίσουν πολύ απλά τα λεφτά μας ως φορολογούμενοι πολίτες θα πάνε στα σκουπίδια.

Sandiago Nasar είπε...

Είμαστε ειδικοί σε αυτή τη χώρα να αυτουπονομευόμαστε! Μέχρι πρόσφατα λέγαμε πως δεν έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για διάφορα αθλήματα και είναι δύσκολο να τις αποκτήσουμε. Ποιος να το' λεγε ότι θα ερχόταν εποχές που έχουμε άριστες υποδομές και τις καταστρέφουμε μόνοι μας. Το θέατρο του παραλόγου...

The Torch είπε...

Μία ανάλογη θέση με αυτή που εκθέτεις Sandiago την ειχα ξαναδιαβάσει από μία βουλευτή Πειραιά του ΚΚΕ. Το κόμμα δεν με απασχολή, αλλά σύμφωνα με αυτά που έγραφε, τα οποία ήταν πολύ σωστά, οι νέοι αθλούνται όταν έχουν τις υποδομές. Όταν τους τις καταστρέφεις πολύ απλά παύουν να αθλούνται. Αφορμή αυτής της τοποθέτησης ήταν η κατεδάφιση του Σταδίου Καραϊσκάκη και η μετατροπή του σε γήπεδο, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση οι νέοι. Το αποτέλεσμα η κατακόρυφη μείωση των νέων που αθλούνται στον Πειραιά και τις γύρω περιοχές.

Θυμήσου πως με λένε… είπε...

Πολύ ωραία τα γήπεδα.. είχα παρακολουθήσει το 2004 κάποιους αγώνες.. Cuba! Cuba! Επίσης ξέρω ότι υπάρχει και ένας σύλλογος/ομάδα στο Μαρούσι... (που δεν ανανεώνουν την ιστοσελίδα τους) και σκεφτόμουν φέτος να το ψάξω λίγο περισσότερο...μήπως μπορούσα να δω κανένα αγώνα...

The Torch είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
The Torch είπε...

@ θυμήσου πως με λένε

Όπως θα διαβάσεις στο post που θα γράψω σε λίγο αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο μπορείς το να παρακολουθήσεις τους τελικούς τους Πανευρωπαϊκού Κυπέλλου που διοργανώνεται στην Ισπανία. Θα τους μεταδόσει το Eurosport 2 (το οποίο στην Ελλάδα εκπέμπει στη Nova) και ελεύθερα και δωρεάν το Γαλλικό site www.stadeo.tv.
Για ελληνικούς αγώνες εννοείται ότι δεν τίθεται θέμα, καθώς για φέτους δεν υπάρχει πρωτάθλημα.

Στα γήπεδα αυτά είχα πάει κι εγώ το 2004 και είχα δει Κούβα-Ελλάδα που χάσαμε 6-5 και Ιαπωνία-Ελλάδα που νομίζω χάσαμε 6-0

Όσο για το "Μαρουσι 2004" εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά με πολύ μικρότερη δυναμική απ' ότι όταν κέρδιζε σερί τα πρωταθλήματα.

Θυμήσου πως με λένε… είπε...

Α... σε ευχαριστώ για την πληροφορία...διαθέτω Nova οπότε θα το παρακολουθήσω... πολύ καλή εναλλακτική λύση για αυτό το πσκ!

Landroval είπε...

Καλησπέρα... Βλέπω ότι έχει πάνω απο δυο χρόνια κάποιος να γράψει εδώ αλλά μιάς και είπες οτι ασχολείσαι με το μπέιζμπολ θα ήθελα να σε ρωτήσω που μπορώ να βρώ πληροφορίες για τις ομάδες που υπάρχουν στην Αθήνα (τηλ., διεύθυνση κλπ...) στο google δεν έχω βρεί πολλά πράγματα γιαυτό σκέφτηκα μήπως μπορούσες να βοηθήσεις... όπως θα κατάλαβες ενδιαφέρομαι πολύ με έναν φίλο μου να παίξουμε μπέιζμπολ (καιγόμαστε για την ακρίβεια) xD.. Ελπίζω να το δείς σύντομα...