Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2007

Πως η Δημοσιογραφία καταλύει την Δημοκρατία

Έγινε και αυτό. Απαγορεύτηκε η είσοδος των διαπιστευμένων Συντακτών στο Υπουργείο Απασχόλησης. "Περιορίζετε την ελευθερία κινήσεων του Υπουργού" μας είπαν. "Είναι αντιδημοκρατικό να βλέπετε με ποιους συναντάται και σε ποια γραφεία πηγαίνει" μας είπαν. "Η πόρτα είναι ανοιχτή μόνο όταν σας καλούμε" μας είπαν και έβαλαν τους σεκιουριτάδες να μας δείξουν την έξοδο.
Αυτά τα απίθανα είχαν σαν αποτέλεσμα να βγω από τα ρούχα μου. Και επειδή το να γυρνάω γυμνός στο Υπουργείο Απασχόλησης δεν είναι πρέπον(κι αυτό μας το είπαν, ότι δηλαδή μπορεί να θέλει ο Υπουργός να περπατάει γυμνός και ποιοί είμαστε εμείς να το κρίνουμε), έστειλα μαζί με μία συνάδελφο από το MEGA, επιστολή διαμαρτηρίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ.


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να καταγγείλουμε την απαράδεκτη απαγόρευση εισόδου των δημοσιογράφων που έχει επιβληθεί στο κτήριο του Υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου 29. Δεν είναι η πρώτη φορά κατά την οποια οι διαπιστευμένοι συντάκτες αδυνατούν να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς αντιμετωπιζουν εμπόδια κατά την είσοδό τους στο κτήριο, γραφειοκρατικές διαδικασίες αναγνωρίσεως, αλλά και συνοδεία μέσα στον χώρο προκειμένου να παρακολουθούνται οι κινήσεις τους.

Στις 29 Οκτωβρίου το μεσημέρι όμως οι απαγορεύσεις ήταν καθολικές.
Κατόπιν εντολών του υπουργού, τις οποίες μας μετάφεραν ο επικεφαλής της ασφάλειας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργού, η πρόσβαση των υπογραφόντων στο κτήριο απαγορεύτηκε πλήρως. Σημειώνεται ότι στο γραφείο του Υπουργού ήταν σε εξέλιξη συντάντηση του με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Ασφαλιστικά ταμεία, η οποια δε είχε ανακοινωθεί, αλλα διέρευσε. Κατά συνέπεια ήταν εύλογο να ενδιαφερούμε για το αποτέλεσμά της, ακόμα και αν ενημερωνόμασταν μόνο από τους συνδικαλιστές.
Την ίδια στιγμή, η αίθουσα στην οποία συγκεντρωνόμασε, όπου υπάρχουν πόντιουμ και ειδικά συστήματα φωτισμού και ηχοληψίας για την μαγνητοσκόπιση δηλώσεων, είχε παραχωρηθεί στην επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μία συνεδρίαση από μέρες γνωστή στα Μέσα. Ως εκ τούτου υπήρχαν σε εξέλιξη δύο συναντήσεις πολύ σημαντικές για το ρεπορτάζ.

Με το πρόσχημα ότι στο κτήριο του Υπουργείου στην οδό Σταδίου δεν υπάρχει Γραφείο Τύπου (εδρεύει στην Πειραιώς 40) και με την δικαιολογία ότι η ειδική αίθουσα δεν είναι χώρος δημοσιογράφων αλλά χώρος δηλώσεων και μόνο, μας απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο κτήριο. Έτσι ο υπεύθυνος ασφαλείας του Υπουργού μας εξεδίωξε παρότι είμασταν εκεί ως φυσικά πρόσωπα χωρίς τη συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων.

Επιπροσθέτως σε έντονη συζήτηση που είχαμε με τον εκπρόσωπο Τύπου μας δήλωσε ότι η επισημη θέση του Βασίλη Μαγγίνα είναι ότι οι δημοσιογράφοι απαγορεύονται σε όλο το κτήριο και κυρίως στον 8ο όροφο όπου ο ίδιος εργάζεται εκτός και αν προσκληθούμε επισήμως να καλύψουμε όποιο γενονός επιλέξει εκείνος. Επισης, έγινε σαφές ότι κατά τον υπουργό, οι δημοσιογράφοι περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεών του και την δυνατότητά του να συναντάται με όποιον θέλει και επομένως η παρουσία μας βάλει κατά της Δημοκρατικής λειτουργίας του Υπουργείου!!!

Κατόπιν τούτων ζητούμε:

Να υπάρξει παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ προς τον Υπουργό, προκειμένου να μπορούμε να έχουμε απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές μας για την ορθή κάλυψη του Εργατικού Ρεπορτάζ το οποιο το τελευταίο διάστημα λόγω των μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό βρίσκεται στην κορυφή του ενδιαφέροντος,
και ενδεχομένως να υπάρξουν και αποφάσεις ανάλογες με εκείνες που είχαν ληφθεί προ καιρού απέναντι στον Υπουργό Αμύνης, ο οποίος είχε επισης προσπαθήσει να περιορίσει την κίνηση των δημοσιογράφων στο Πεντάγωνο με ανάλογες χωροταξικές και άλλες δικαιολογίες.

Μόλις η επιστολή "πέρασε" από το Διοικητικό, υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία του Μαγγίνα με τον Πάνο Σόμπολο. Του ζήτησε συγγνώμη, του είπε διάφορα ότι αυτά δεν τα πρεσβεύει ο ίδιος, αλλά εκείνος ο αχρείος ο εκπρόσωπος τύπου του (α το παλιόπαιδο) και άλλα τέτοια. Επίσης τηλεφώνησε στην συνάδελφο μου (ε βέβαια, στη συνάδελφο του MEGA τηλεφώνησε, αλλά στου ΣΚΑΪ όχι) και την διαβεβαίωσε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.

Ας το ελπίσουμε...

8 σχόλια:

koptoraptou είπε...

Βρε παιδί μου κι εσείς...
Θέμα το κάνατε. Ο άνθρωπος μπορει να κυκλοφορούσε με το...μπανιερό, να ήτο νεγκλιζέ...Θα 'χε και εσάς να τον παρακολουθείτε; Ώχου, παράλογοι γίνεστε ώρες ώρες.
Πέρα από την πλάκα βέβαια, το πράμα σιγά σιγά ξεφεύγει...
Καλησπέρες!

The Torch είπε...

Όντως δεν έχει πλάκα. Διότι και νεγκλιζέ να δούλευε στο Υπουργείο(αμα του γουστάρει εμένα δεν μου πέφτει λόγος) θα πρέπει απλώς να θυμάται (ο όποιος Υπουργός, κι όχι μόνο ο συγκεκριμένος) ότι εκεί τον στείλαμε εμείς με την ψήφο μας. Και το να τον ελέγχουμε τι κάνει και αν το κάνει σωστά, είναι ακριβώς δικαίωμα των πολιτών και όχι των δημοσιογράφων.

Λυκαων ο Αναμοχλευτής είπε...

Σωστά τα λες στο παραπάνω, αλλά υπάρχει και η άλλη εκδοχή, η οποία σας δόθηκε όσο σαφέστερα γινόταν: «Ποιοί είστε εσείς που...» Η πλήρης απαξίωση προς τους ανθρώπους που ενημερώνουν το λαό στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος (που μεταξύ μας τώρα το έχουν κι αυτοί παρακάνει με τις ανακρίβειες και τερατολογίες τους)

Δεν μου κάνει εντύπωση γιατί αυτή ηταν παραδοσιακά η νοοτροπία της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης (απομεινάρι τηε ΕΡΕ) και δεν σου κρύβω ότι μου είχε κάνει εντύπωση, όσο κι αν το αντιμετώπισα με δυσπιστία, το γεγονός ότι είχαν ανοίξει τις πόρτες των υπουργείων και ενημέρωναν τακτικά τα ΜΜΕ. Αυτό βέβαια δεν το έκαναν για λόγους δημοκρατικής διαφάνειας («ήδη σας έχω απαντήσει» [δεν] απαντούσε ο μη-λέγων κυβ. εκπρόσωπος) αλλά για τον φόβο ότι θα κατηγορηθούν από την αντιπολίτευση για μια τέτοια αντιδημοκρατική τακτική. Τώρα όμως που εξέλιπε το είδος αισθάνονται ελεύθεροι να περιφρονούν λαό και δημοσιογράφους.

Αναρωτιέμαι όμως πως κανένας από τους τόσο κατά τα άλλα ευφυείς και ετοιμόλογους δημοσιογράφους που εισέπραξαν αυτό το τόσο αναξιοπρεπές όσο και βλακωδέστατο σχόλιο, ότι δηλ. ο υπουργός μπορεί να θέλη να κυκλοφορή γυμνός, δεν σκέφτηκε να απαντήση ότι αυτή η φράση δείχνει καθαρά ότι παρουσιάζουν τον υπουργό σε ρόλο Λιλής της οδού Φυλής και το Υπουργείο ως οίκο ανοχής.

Ή μήπως από την άλλη να επρόκειτο για έμμεση πλην ειλικρινή αποδοχή της φύσεως του έργου που επιτελούν;

Χμμ! Αν κρίνουμε από τα αποτελέσματα...

The Torch είπε...

Έχεις έναν τρόπο απίθανο.
Οπότε δικαιολογίες του στιλ "δεν το είπε σε εμένα, αλλά σε άλλο συνάδελφο" μάλλον δεν χωρούν.
Έχεις δίκιο.
Τελεία.
Μπουρδέλο είναι.
Το έγραψε και η Liberation άλλωστε και εκείνη κάτι θα ξέρει.
Και για τις τερατολογίες κι έκεί δικιο. Και μεγάλο.

Σπύρος Σεραφείμ είπε...

οίκος αντοχής...

δημήτρης-ρ είπε...

Torch, με πήρε μόλις ο Βασίλης τηλέφωνο, πολύ στενοχωρήθηκε λέει, αλλά δεν είχε το τηλέφωνό σου.
Και τώρα για πες μας, κυκλοφορούνε πράγματι ξεβράκωτοι εκεί μέσα;
Κι αν αυτό είναι αλήθεια:
Στη μάνα σου το 'πες;

The Torch είπε...

Πολύ στενοχωριέμαι για τον Βασίλη που αυτή η έλλειψη δέκα απλών αριθμών τον απέτρεψε από το να έρθει σε επικοινωνία μαζί μου. Πραγματικά πολύ λυπάμαι. Όσο για τους ξεβράκωτους όποτε περνάνε κλείνω τα μάτια μου, πρώτον για να μην πέσω πάνω στον γυμνό Βασίλη και δεύτερον για να μην οφείλω να πω ψέμματα στην μανούλα μου ότι ουδέποτε είδα γυμνά αγοράκια στη δουλειά μου.

disa είπε...

抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社,徵信