Παρασκευή, 18 Απριλίου 2008

Γραφειοκρατία

Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχετε δεκάδες ιστορίες καθημερινής τρέλλας από επαφή σας με το δημόσιο. Θα καταθέσω μία που μου συνέβει προχθές, η οποία μπορεί να είναι φαιδρή, αλλά είναι ενδεικτική γιατί δεν μπορεί να πάει μπροστά αυτή η χώρα. Διότι πολύ απλά οι πολίτες της δεν είναι ποτέ σίγουροι ότι αυτό που τους λέει το κράτος ότι συμβαίνει όντος είναι έτσι. Για παράδειγμα εμπιστεύεστε τις ταμπέλες παράκαμψης που βλέπετε στους δρόμους; Εγώ όχι. Συνήθως σκέφτομαι ότι τις έχουν ξεχάσει και ότι τα έργα έχουν τελειώσει και μάλλον ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Επανέρχομαι λοιπόν στην ιστορία που σας υποσχέθηκα που δεν έχει καμία σχέση με δρόμους. Με τα ΕΛ.ΤΑ. έχει.

Πριν από δύο ημέρες λοιπόν μου ήρθε μία ειδοποιήση για να πάω στο Ταχυδρομείο να πάρω ένα "Ογκώδες Δεμα" (έτσι έγραφε επάνω). Ήταν ένα ανταλλακτικό για την μηχανή μου που το περίμενα.

Φτάνω λοιπόν την άλλη μέρα στο Ταχυδρομείο. Μπροστά στην είσοδο το μηχάνημα που δίνει αριθμούς προτεραιότητας, έχει δύο κουμπιά. Το "Α: Όλες οι Υπηρεσίες" και το "Β: Δέματα". Ως λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος πάτησα το Β.

Κατευθύνθηκα στο γκισέ που έγραφε από πάνω "Δέματα". Δίνω το χαρτί στην υπάλληλο ή οποία μου λέει: "Δεν θα πάρετε από μένα αυτο το δέμα, αλλά θα πάτε πίσω στην είσοδο, θα πατήσετε το κουμπί Α και θα πάτε στα άλλα γκισέ" τα οποια περεμπιπτόντως βρίσκονται δίπλα της.

"Μα -τις λέω- έχω δέμα και μάλιστα ογκώδες".

"Δεν έχει σημασία -μου λέει- θα πάτε στα άλλα κορτίστια. Το δέμα σας είναι ελαφρύ".

Τί να κάνω, πάω και παίρνω αριθμό προτεραιότητας Α. Λίγα λεπτά μετά (ευτυχώς είχε λίγο κόσμο) είμαι μπροστά σε ένα γκισέ. Πάνω από το κεφάλι μου αναβοσβήνει ο αριθμός μου Α 208 και ακριβώς από κάτω γράφει: "Όλες οι Υπηρεσίες εκτός από Δέματα".

"Γειά σας" λέω στην υπάλληλο. "Ήρθα να παραλάβω ένα δέμα, αλλά η κυρία στα δέματα (την έδειξα διότι ήταν δύο γκισέ πιο κει) δεν μου το δίνει και με στέλνει σε εσάς που είστε "Όλες οι Υπηρεσίες εκτός από Δέματα"".

Με κοιτάει η γυναίκα με ένα βλέμα σαν να λέει "έχετε δίκιο αλλά τί να κάνουμε" και μου φέρνει το Δέμα. Συνεχίζω βέβαια να μουρμουράω, μέχρι που πετάγεται ανεδώς η άλλη υπάλληλος. "Σας εξήγησα κύριε είναι ελαφρύ δέμα". "Και λοιπόν -της λέω- που θέλετε εγώ να ξέρω αν είναι ελαφρύ ή βαρύ. Και πόσο είναι το ελαφρύ. Ένα κιλό είναι ελαφρύ, ένα κιλό και εκατό γραμμάρια βαρύ; Δέμα δεν είναι. Ή στο γκισέ σας γράφει Βαριά Δέματα; Και στα άλλα γκισέ λέει Όλες οι Υπηρεσίες εκτός από βαριά Δέματα; Δέματα λέει."

Εσείς λοιπόν τί καταλάβατε; Θα σας πω τί κατάλαβα εγώ.

Το ταχυδρομείο, στα παπάρια του η εξυπηρέτηση του πολίτη. Δεν ενδιαφέρεται αν εγώ θα χάσω την ώρα μου από την μία ουρά στην άλλη. Θεωρεί δε ότι θα έπρεπε να ξέρω ότι είναι ελαφρύ το δέμα και επομένως (ασχέτως αν είναι ογκώδες) να πάω στο σωστό γκισέ. Έτσι. Από έμπνευση. Να χάσω λοιπόν την ώρα μου στην μία ουρά, μετά να περιμένω στην άλλη ουρά κι από πάνω να πρέπει να ξέρω πως χωρίζει το ταχυδρομείο τα δέματα σε βαριά ή ελαφριά.

Κατάλληξη. Στην Ελλάδα η γραφειοκρατία έχει ξεχάσει ότι υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη και απλά εξυπηρετεί τον εαυτό της. Το αποτέλεσμα είναι να χάνει ο πολίτης το χρόνο του και την ηρεμία του για κάθε μικρή ή μεγάλη μαλακία αντί να είναι παραγωγικός με την δουλειά του. Κι έτσι δεν πάμε μπροστά. Και δεν πρόκειτα να πάμε μπροστά διότι δεν θέλουμε. Μας αρέσει αυτό το τουρλουμπουκι που έχουμε ως χώρα. Μας αρέσει που στέκεται κατά τύχη. Το κοιτάμε από μακριά και λέμε ότι έχει πλάκα. Και μετά βλέπουμε τις ειδήσεις και αναζητούμε τέτοιες ιστορίες καθημερινής τρέλας διότι διαφορετικά θα ήταν σοβαρές και θα μας κατάθλιβαν, διότι θα μας θύμιζαν την πραγμάτική φτώχεια μέσα στην οποια ζούμε.

5 σχόλια:

Giannis Kafatos είπε...

σου έχω πει την άποψη μου για τα γιαούρτια? Νόμίζω ότι πρέπει να αυτονομηθούν και να εκτοξεύονται μοναχά τους. Επειδή όμως τόσα χρόνια ιδρυματισμού μέσα στα παγωμένα ψυγεία το κίνημα έχει "παγώσει" είναι στο χέρι μας να τα βγάλουμε παγανιά! Μόνο αυτά μπορεί (δεν είμαι και βέβαιος) μπορεί λέγω να νικήσουν τη βλακεία!
:)
www.u-hoo.gr/gianniskafatos

LoRy είπε...

Νταξει Πυρσε sorry αλλα γελασα !!!! Και αν και δεν εχω εικονα σου , μπορω να σε φαντασω να μουρμουρας .... Μακρια απο ΕΛΤΑ και τιαυτες υπερεσιες γενικα ...

Αχχχχχχχχχχ που ειναι εκεινη η εποχη που εδινες ντοματες και επαιρνες λαδι ??? Ασχετο αλλα παντα σχετικο

Καλο Παθχα !

The Torch είπε...

Γιάννη μου η βλακεία δεν νικιέται. Οι μαλάκες γεννιούνται δεν γίνονται. Οπότε η κατάσταση ομοιάζει με τα αυτιά. Είσαι αναγκασμένος να υπομένεις αυτά που ακούς. Το ίδιο και με τους μαλάκες.

Lory δεν είναι καθόλου άσχετο, διότι αν είχα δόσει λαδάκι στον μανάβη μου λίγο πριν πάω στο ταχυδρομείο θα είχα πολλές ντομάτες να τους πετάξω.

Καλό Πάθχα και θτουθ δυο θαθ.

panoptis είπε...

χαλαράααα...
μην το σκέφτεσαι. κάθε φορά έτσι θα ναι.
ένα είναι πάντως το σίγουρο. να τους τα λέμε στα ίσια. στα μούτρα.
αν κάτι μας χαλάει, να το ρίχνουμε και στη φωνή καμμιά φορά.
κι ο άγιος φοβέρα θέλει. πολλές φορές, έτσι ζούγκλα που είναι οι δημ.υπηρεσίες στην ελλάδα, μόνο με φωνές και απειλές κάνεις δουλειά.δυστυχώς.

επι τη ευκαιρεία...χαλάνε και τα κεπ σιγά σιγά. μου τυχαίνουν πολλά τελευταία και ακούω διάφορα για όλους τους.κρίμα γιατί νόμιζα ότι διέφεραν αυτά τα καταστήματα.

koptoraptou είπε...

Είπαμε: σε δημόσιες υπηρεσίες πηγαίνουμε κραδαίνοντας μαστίγιο. Οι ευγένειες δεν έχουν καμία ελπίδα εκεί. Τα φιλιά και τις ευχές μου, γειτονάκι!